Passa al contingut principal

L’ORIGEN DEL ‘POLL DEL CEL’

Per què la revista ‘Poll del cel’ es diu així?
Molts no saben per què aquesta revista té aquest nom, i ara us explicarem el perquè.
La revista de l’institut La Segarra es diu Poll del cel perquè és on van fer volar aquesta avioneta.

Com es va originar el Poll del cel? 
Tot va començar l’any 1935, quan una colla de joves estudiants que ja es coneixien des de ben petits van trobar una revista francesa; en ella hi havia uns plànols, a escala, d’una avioneta per construir dita Le sondage du ciel. Quan van aconseguir tots els materials, van intentar muntar-la al darrere del que ara és el Gran Cafè, on hi havia la fàbrica de persianes d’en Josepet Armengol, un dels que va ajudar a construir el Poll del cel, aixecant-se a les cinc del matí fins les vuit, hora en què anaven a treballar, cadascú a la seva feina, i després de dinar i sopar, també tots junts, seguien construint l’avioneta. Per aconseguir diners per a construir aquesta avioneta, aquests amics van fer tot de festivals per Cervera, per recaptar diners, fins i tot van rifar una avioneta petita per a nens, construïda per Martí Martí Segarra; aquesta avioneta no volava, però com en un tricicle pedalejaves i la conduïes camí avall. 

Abans de fer-la volar definitivament, alguns d’aquesta colla d’amics s’oferien per fer proves; aquesta avioneta va patir un munt de cops i trencadisses que després es van arreglar. Quan ja la tenien tota feta i preparada per fer-la volar, se’ls va plantejar un dubte important: en quin lloc la farien enlairar? Tota la colla va escollir Cervera, concretament en un descampat on ara està situat l’institut La Segarra. Qui la faria volar seria Marià Foyé. Quan la van fer volar, només van aconseguir que es desplacés uns 20 metres; després, quan el pilot Marià va intentar aterrar, va caure a terra i va provocar un accident. 

El cos de l'avió tenia 4,50 metres de llargada; l'hèlice, 1,52 m; l’envergadura de les ales anteriors era de 4,80 m, i la de les posteriors, 3,80 m. El motor era d’una moto, un Auvier Dune, de 2 cilindres i 2 temps, amb potència de 5 cavalls de força. 

Després d’aquest gran esforç per part de tota la colla d’amics, van decidir celebrar entre ells i les seves famílies l’aniversari de l’enlairament del Poll del cel de Cervera “A”.Les fotografies van estar fetes per la família dels joves que van construir l’avió: Els germans Botines i Claudi Gómez Grau, Josep Armengol, Jaume Bonjoch, Miquel Regí, Ramon Badia i Martí Martí Segarra.

Idea: L’origen del poll del cel
Rihab Abidi i Júlia Armengol

Comentaris

Entrades populars

Frases Fetes

Álex Rodríguez i Arnau Sánchez

FRASES FETES


Les frases fetes són expressions que tenen forma fixa, tenen sentit figurat i són d’ús comú per la majoria dels parlants d’un mateix idioma.

En els darrers anys s’ha perdut molt l’ús d’aquestes frases tot i que sempre han estat allà.

Aquí podeu veure un recull de les frases fetes més comuns en català, amb l’explicació dels seus significats al final, però abans us proposem intentar endevinar el màxim de frases fetes possibles!1- FER 


2-
3- FER i 
4- DONAR PER 

5- ANAR 
6- FER LA 


7- TENIR LA 8- 


9- 


10- Fer 


11- Tocar 


12- al 
13- Tenir

ÈXIT ROTUND DEL DELF SCOLAIRE 2018 A L’INSTITUT LA SEGARRA

Fa gairebé dos mesos ja vam mencionar que set alumnes de l’Institut La Segarra es van presentar a les proves per a l’obtenció dels diplomes DELF Scolaire en llengua francesa.
Doncs, ara sí, ja sabem els resultats! I han sigut immillorables! Tots els alumnes han superat les proves i amb molt bons resultats! Així que cal donar l’enhorabona i felicitar als diplomats DELF 2018 i que són (seguint l’ordre de la foto, d’esquerra a dreta): la Carla Gual (4t ESO A, nivel A2), l’Ivan Peiró (4t ESO A, nivel A2), l’Alex Rodríguez (4t ESO B, nivel A2), l’Hajar Khdli (1r Batxillerat B, nivel B1), la Cristina Tolosa (1r Batxillerat B, nivel B1), la Irene Gómez (4t ESO A, nivel A2), i la Mariam El Laghdas (4t ESO B, nivel A2).


Cal recordar que aquests diplomes estan reconeguts mundialment i per tant és una gran eina per fer currículum de cara a futures feines ja que als dipositaris d’aquests tipus de diplomes se’ls reconeix i habilita, el nivel màxim que hagin obtingut, per circular per qualsevol pa…