Passa al contingut principal

CERVERA FEMINISTA

El passat divendres dia 8 de març es va convocar una vaga per reivindicar els drets de les dones d’arreu del món.

PER QUÈ ES VA FER VAGA?
 • Perquè més de 1000 dones en els últims 14 anys han mort assassinades per culpa de la violència masclista.
 • Perquè milers de dones actualment pateixen maltractaments i mostres de superioritat per part de les seves parelles. 
 • Perquè sovint no ens creuen quan denunciem que hem estat agredides i ens jutgen més nosaltres que a l’agressor. 
 • Perquè els homes cobren 6000 € anuals més que les dones per la mateixa feina.
 • Perquè volem deixar de sentir comentaris discriminatoris quan anem pel carrer. 
 • Perquè encara ara s’evidencia que molts rols domèstics o denominats femenins, com ara el color rosa, la dansa o la bona educació han de formar part únicament de la vida de les dones.
QUÈ COMPORTA AQUESTA VAGA?
Aquesta última vaga estava enfocada des de dos àmbits on es veuen clarament les diferències que hi ha entre els dos gèneres: 
 • Vaga de tasques domèstiques, no remunerades i que normalment porta a terme la dona. 
 • Vaga de consum, per protestar sobre l’anomenada taxa rosa (la diferència de preu d’un mateix producte segons si està etiquetat per un ús masculí o femení) o els estereotips que poder observar a la publicitat.
QUÈ FER SI ETS HOME?
Una pregunta que ha sonat molt els últims dies és si els homes havien de fer o no aquesta vaga i sense cap mena de dubte els homes tenien tot el dret a fer-la. Es recomanava també que no anessin a treballar per no tapar un dels objectius principals d’aquesta vaga, que és fer notar l’absència de les dones als llocs de treball. 
També es recomanava: 
 • Si ets el cap, professor, etc. deixa que les dones facin vaga sense cap impediment.
 • Si ets un company de feina, ofereix-te a cobrir el lloc de treball a una companya.
 • Proposa cuidar els nens o nenes que normalment cuiden les noies que t’envolten perquè elles puguin acudir a les manifestacions. 
 • Si vas a la manifestació perquè cap noia del teu voltant necessita ajuda, no intentis ser el protagonista d’aquella manifestació. 
 • Dona suport a les teves companyes quan prenguin alguna decisió.

QUÈ ES VA FER A CERVERA?
A Cervera es van realitzar diferents actes per commemorar aquest dia organitzats per diferents entitats: La Segarrenca i La Paeria de Cervera.
L’associació feminista La Segarrenca va organitzar un vermut feminista i a la tarda va organitzar una manifestació i cercavila reivindicativa que va iniciar-se a la plaça del Sindicat i va acabar a la plaça Universitat. El desplaçament es va fer amenitzat amb el grup de percussió Band Tokades, un grup de percussió format únicament per noies. Un cop allà van llegir el manifest. Un grup de noies una al costat de l’altra subjectaven uns cartells amb una lletra a cada cartell, i que formaven la paraula patriarcat. Finalment van cremar els cartells. Aquesta acció va voler representar el final del patriarcat. Esperem que sigui així ben aviat! 


Laura Figuerola Lorenzana 
Laura Padrós Oliveres 

Comentaris

Entrades populars

ÈXIT ROTUND DEL DELF SCOLAIRE 2018 A L’INSTITUT LA SEGARRA

Fa gairebé dos mesos ja vam mencionar que set alumnes de l’Institut La Segarra es van presentar a les proves per a l’obtenció dels diplomes DELF Scolaire en llengua francesa.
Doncs, ara sí, ja sabem els resultats! I han sigut immillorables! Tots els alumnes han superat les proves i amb molt bons resultats! Així que cal donar l’enhorabona i felicitar als diplomats DELF 2018 i que són (seguint l’ordre de la foto, d’esquerra a dreta): la Carla Gual (4t ESO A, nivel A2), l’Ivan Peiró (4t ESO A, nivel A2), l’Alex Rodríguez (4t ESO B, nivel A2), l’Hajar Khdli (1r Batxillerat B, nivel B1), la Cristina Tolosa (1r Batxillerat B, nivel B1), la Irene Gómez (4t ESO A, nivel A2), i la Mariam El Laghdas (4t ESO B, nivel A2).


Cal recordar que aquests diplomes estan reconeguts mundialment i per tant és una gran eina per fer currículum de cara a futures feines ja que als dipositaris d’aquests tipus de diplomes se’ls reconeix i habilita, el nivel màxim que hagin obtingut, per circular per qualsevol pa…

Frases Fetes

Álex Rodríguez i Arnau Sánchez

FRASES FETES


Les frases fetes són expressions que tenen forma fixa, tenen sentit figurat i són d’ús comú per la majoria dels parlants d’un mateix idioma.

En els darrers anys s’ha perdut molt l’ús d’aquestes frases tot i que sempre han estat allà.

Aquí podeu veure un recull de les frases fetes més comuns en català, amb l’explicació dels seus significats al final, però abans us proposem intentar endevinar el màxim de frases fetes possibles!1- FER 


2-
3- FER i 
4- DONAR PER 

5- ANAR 
6- FER LA 


7- TENIR LA 8- 


9- 


10- Fer 


11- Tocar 


12- al 
13- Tenir